Tekes rocks!

Yleensä en osallistu yhteiskunnalliseen keskusteluun, mutta jotenkin minun oli pakko kommentoida osaltani Tekesin roolista käytyä julkista keskustelua. Olen kokenut, että oma aikani on yleensä paremmassa käytössä, kun teen kädet savessa hommia alkavissa yrityksissä.

Ottamatta kantaa onko nykyinen rahoitusjärjestelmä tehokas ja tarpeenmukainen tai vaatiiko se uudistusta, minun pitää hiukan kehua: Tekesillä on ollut tärkeä rooli hankkeissa, joissa itse olen saanut olla mukana. Ilman Tekesiä moni asia olisi jäänyt syntymättä.

Tekesin rooli on ollut hyvin keskeinen rahoittamassa yrityksiä, joissa olen ollut mukana. Rooli on ollut kriittinen menestyksen kannalta. Lisäksi Tekesin virkamiehet, joiden kanssa olen asioinut, ovat tehneet vain ne tarvittavat selvitykset ja kyseenalaistamisen, jolla veronmaksajien rahoja voidaan perustellusti yksityisiin hankkeisiin kanavoida. Oman kokemuspiirini ulkopuolella en osaa tietenkään kommentoida, mutta oma kokemukseni on positiivinen ja prosessit sujuvia.

Tässä neljä hanketta, joissa Tekesin rooli on ollut ratkaiseva:

 • CRF Health. Yritys, jonka perustin Jaakko Ollilan ja Jarkko Joki-Tokolan kanssa vuonna 2000 on tällä hetkellä yksi harvoista suomalaisista ohjelmistoyrityksistä, joka on #1 globaalisti omalla alueellaan ja etenkin Yhdysvalloissa. Liikevaihto on suomalaiseksi globaaliksi kasvufirmaksi hyvät yli 30 miljoonaa euroa ja jopa listautuminen voi olla mahdollista. Yrityksestä voisi tulla yksi sellainen, jota “ei myydä liian aikaisin ulkomaille”. Tekes oli mukana rahoittamassa TrialMax tuotteen kehitystä: ilman Tekesiä silloisilta rahoittajilta ei olisi löytynyt uskoa haastavassa tilanteessa panostaa hyvin merkittävää määrää uuteen tuotteeseen. Tuotteen pohjalta on rakennettu iso osa CRF Healthin liiketoimintaa. Hyvä Tekes, ja suuret kiitokset uskosta hankkeeseen.
 • Oncos Therapeutics. HealthCap sijoitti alkuvuonna 2010 ensimmäisen ulkomaisen sijoituksen suomalaiseen pre-kliinisen vaiheen biotekniikkayritykseen yli kymmeneen vuoteen. Kohta käynnistyvää kliinistä tutkimusohjelmaa ei olisi voitu toteuttaa pelkällä HealthCapin sijoituksella, ja koko sijoituksen synnyssä Tekesin lisärahoituksella oli todella suuri merkitys. Oman arvioni mukaan Oncosin tiede on kovatasoisinta, mitä suomalaisessa biotechissä on nähty, ja jos Oncos onnistuu, on siitä iso osa Tekesin uskon ansiota. Vaikka monesta suusta on todettu, että biotekniikka ei voi onnistua Suomessa, uskoivat Tekesin virkamiehet Pasilassa niin paljon, että olivat jopa valmiita toteamaan, että Oncos voi siltikin onnistua.
 • ZenRobotics. Rohkeiden mukanaolevien suomalaisten enkelisijoittajien ja Veraventuren lisäksi kukaan sijoittaja ei olisi uskonut, että Jufo, Tuomas ja Harri saavat jätteenkäsittelyrobotin toimimaan kalvosetillä, johon perustuen Tekes aikoinaan rahoituspäätöksen teki. Ajatus oli vaan liian hullu. Viime viikolla Suomessa oli kansainvälisen jätealan huippukonferenssi, jossa yli sata CxO-tason henkilöä suurimmista jätealan konserneista näki nyt kolme vuotta myöhemmin Viikin testijärjestelmän ja ihmetteli, miten robottikäsivarsi poimii kiveä, puuta ja metallia liukuhihnalta siten, että toiminnan ROI on todella korkea. Gaalaillallisen juhlapuheissakin oli vielä mainittu: ”We have seen today the future of recycling.”
 • Valkee. Kirkasvalokuuloke, joka hoitaa ja ennalta ehkäisee kaamosmasennusta. Juuso ja Antti päättivät selvittää, ovatko ihmisen aivot suoraan valovasteelliset kuten useilla eläimillä, ja miten mahdollinen valovasteellisuus voitaisiin tuotteistaa. Laitteessa on kaksi korvanappia, joista led-valo johtuu korvakäytävän kautta aivojen valovasteellisille alueille vaikuttaen mialialaan pimeänä vuodenaikana. Nyt kaamosajan suklaanhimon ja väsymyksen  poistoon lähtee kuukausittain tuhansia laitteita Suomen rajojen ulkopuolelle – jo ennen tuotteen varsinaista lanseerausta – ja kasvunäkymät ovat vahvoja.  “Those crazy Finns have now tackled depression”, kommentoi moni maailmalla kuullessaan tästä.  Tekesin rooli tuotekehityksen rahoittajana on ollut ratkaiseva. Kuka muu olisi voinut keksiä, että valoa voi kuunnella?

Tässä on neljä esimerkkiä. Ilman Tekesiä näistä ei olisi olemassa nykymuodossa yhtäkään.

Posted on October 13, 2011, in Yrittäjyys and tagged , , . Bookmark the permalink. 13 Comments.

 1. Hyvä näkökulma Timo. Ylipäätään tykkään siitä, kun ihmiset ensisijaisesti tekevät asioita ja vasta toissijaisesti osallistuvat julkiseen keskusteluun. Puheenvuorot ovat silloin painavampia, niinkuin tässäkin tapauksessa.

 2. Suomessa onkin ollut pitkään “mitä kovempi jätkä sen paskempi Tekes on” -marmatus. Hyvä juttu tämä.

 3. Juuso Nissilä

  Hyvä! Tässä maassa muistetaan kyllä kritisoida, mutta ansaitut kehut ja kiitokset unohtuvat!
  TEKES on merkittävästi mukana uudistamassa suomalaista innovaatiokenttää oikeaan suuntaan.

 4. Hyviä pointteja, vaikka kyllä Tekes voisi rehellisyyden nimissä uudistua.

 5. Samaa mieltä Timon kanssa, yrittäjänä olen todella tyytyväinen Tekesiin tukeen ja erinomaiseen yhteyshenkilöön Tekesin päässä, joka on hyvän tuen lisäksi myös säästänyt aikaamme suosittelemalla selkeästi että tietynlaisia hankkeita ei edes kannata yrittää. Veronmaksajana kannustaisin Tekesiä olemaan vielä tiukempi meille positiivisen rahoituspäätöksen saaneille. Edellyttäkää meitä saavuttamaan tavoitteet! Uskaltakaa tappaa projekteja, jos ilmenee ettei tavoitteita saavuteta.

 6. Valkee on saanut kivasti kv näkyvyyttä ja laitetta myydään jo nyt maailmalla. Kyllä mä kannustan tekesiä sijoittamaan verorahani ennemmin “kevyeen” tieteeseen joka osataan kaupallistaa kansainvälisesti (ja siis tuo rahaa Suomeen) kuin kovaan tieteeseen josta ei kukaan ikinä hyödy. Hyvä tekes!

 7. Laurilla ei ole omien mielipiteidensä tueksi kuin tyhjien purkkien kolinaa. Valkee on esittänyt tulokset aivojen valovasteellisuudesta (OPN3 tulos) ja miten aivot reagoivat valoon korvakäytävän kautta (fMRI tulos). Data on hyvää ja taustalla hyviä tiedenimiä Oulun Yliopistosta.

  PS: Kaikkille myös tiedoksi, että Lauri on yleinen “trolli” näillä teknologiasaiteilla, joten hänestä ei kannata liikaa välittää.

 8. Lauri on tunnettu trolli monella palstalla.

  Jokaiselta Lauri on suljettu pois, niin myös varmaankin pian täältä.

  Trollin tunnusmerkit ovat keskustelun dominointi yksipuolisilla argumenteilla, yhden asian vastustaminen, puutteelliset argumentit ja haluttomuus kuulla keskustelun osapuolia.

  Lauri – eihän tässä blogissa kukaan muu kuin Sinä taas edes puhu Valkeen tieteestä. Etsi uusi paikka ja anna meidän fokusoida Tekesin ja yhteiskuntamme tärkeisiin asioihin.

 9. Kysymyshän on aina lopulta vaihtoehtoiskustannuksista (opportunity cost), eli mikä olisi tehokkain tapa käyttää ne 600M euroa vuodessa ja saada siitä eniten hyötyä suomalaisille yrityksille ja taloudelle. Ja se varmaan aina edellyttää erilaisten mallien ja tehostamistoimien miettimistä ja testaamista. Uskon, että millä tahansa mallilla 600 miljoonalla saadaan hyviä tuloksia aikaiseksi, mutta kysymys on juuri, onko tulokset tarpeeksi hyviä, saisiko toisella mallilla enemmän ja myös miten malleja tulee kehittää kun toimintaympäristö, teknologia ja bisnesmallit muuttuvat.

 10. Oma kokemukseni Tekesistä on myös positiivinen. Toki julkiselle puolelle tyypillistä byrokratiaa voisi vähentää, mutta ihmettelen keskustelua siitä miten Tekesin arkun pitäisi aueta kaikille ruinaajille sormia näpsäyttämällä. Hakuprosessi on työläs, mutta auttaa hemmetin hyvin arvioimaan myös omaa liikeideaa kriittisesti. Minusta vaivannäkö osoittaa myös motivaation tasoa oman idean eteenpäin viemisen suhteen. On ihan hyvä, että se testataan alkumetreillä.

 11. Niinpä niin. Käsitteellisti ajateltuna yritykset eivät ole Tekes asiakkaita, vaan asia on päinvastoin. Yriykset tekee tekesille tarjouksia ja Tekes tarttuu osaan niistä. Tekes on yritysten asiakas.

  Eipä nuo yritykset näytä asiakastaan Tekesiä haukkuvan muusta kuin päätöksenteon hitaudesta…

 12. Kiitokset kommenteista. Listan firmoista ainakin yksi on pian otsikoissa.

 13. Kiitos Timo positiivisesta näkökulmasta. Olen itse ihan samaa mieltä: TEKES definitely rocks! Olemme saaneet toimia loistavien, joustavien ja ammattitaitoisten yhteistyökumppanien kanssa TEKES:ssä. Ilman heitä, nykymarkkinoitten gloomy mentaliteetissa esimerkiksi meidän firmaa UNIQOTEQ:iä tuskin olisi olemassa. Yhteiskunnan tasolla TEKES:llä on tärkeä rooli vähärahaisessa ja riskejä karttavassa Suomessa. Ja isojen irtisanoessa, kasvuyritykset kyllä työllistävät.. jos vaan on rahaa…

  PS. Myöhäinen kommentti syystä että olen itsekin vääntänyt kädet savessa omaa firmaa…mutta TEKES ansaitsee vielä yhdet julkiset kiitokset, ja siksi kommentti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: